Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΞΙ ΕΩΣ ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΕΣ

*Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, ο Friedman και οι πανίσχυροι οπαδοί του έχουν τελειοποιήσει αυτήν την στρατηγική: περιμένουν για μια σοβαρή κρίση, αμέσως μετά ξεπουλάνε κομμάτια της κρατικής περιουσίας σε ιδιώτες παίκτες, ενόσω οι πολίτες προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα από το 'σοκ', και τότε αμέσως οι 'μεταρρυθμίσεις' αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα.

...έχει παρατηρήσει ότι μόνο μια κρίση -υπαρκτή ή διαφαινόμενη- παράγει πραγματικές ευκαιρίες.

...Και μόλις η κρίση  χτυπούσε, οι καθηγητάδες του Πανεπιστημίου του Σικάγο, αποδεικνύουν πως είναι κρίσιμο να δράσουν ταχύτατα, ώστε να επιβάλλουν αμετάκλητες αλλαγές προτού η κοινωνία που αγωνιά από το σοκ, γλιστρήσει ξανά πίσω στην "τυραννία του προηγούμενης κατάστασης".

Εκτιμούσε πως η νέα κυβέρνηση έχει κάπου έξι (6) έως εννέα (9) μήνες ώστε να περάσει τις τεράστιες αλλαγές, εάν δεν αρπάξουν την ευκαιρία να δράσουν αποφασιστικά σε αυτήν την χρονική περίοδο, τότε δεν θα έχουν άλλη τέτοια ευκαιρία.

...ο Friedman καταλάβαινε πως η ατμόσφαιρα της κρίσης σε τεράστια κλίμακα, προσφέρει την απαραίτητη αφορμή για να εξουσιάζουν τις επιθυμίες των ψηφοφόρων και να βάλουν την χώρα στο χέρι των "τεχνοκρατών".


  • Τώρα πια ξέρουμε από που τα αντιγράφει ο γιωργάκης,
  • ή καλύτερα τι πιστεύουν αυτοί που λένε στον γιωργάκη ποια μέτρα να πάρει.

*Από το βιβλίο της Naomi Klein,

"The Shock Doctrine" Penguin, 2007
Στα ελληνικά "Το δόγμα του Σοκ", Λιβάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου