Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΔΙΨΑΝΕ ΓΙΑ ΑΙΜΑ

*" ...το σύστημα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στην μεγάλη διακυβέρνηση και στις μεγάλες μπίζνες δεν είναι φιλελεύθερο, συντηρητικό ή καπιταλιστικό, αλλά μαφιόζικο (Πάγκαλος, γιωργάκης, Μητσοτακέικο, η πρεσβεία κλπ).
Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η τεράστια μεταφορά του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά χέρια (ΟΣΕ, Ολυμπιακή, ΔΕΚΟ κλπ), συχνά συνοδευόμενη από έκρηξη δημόσιου χρέους (ΔΝΤ, Τράπεζες, Δάνεια, Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις κλπ), διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε θαμπωμένους πλούσιους και απαξιωμένους φτωχούς και έναν επιθετικό εθνικισμό (Καρατζαφέρης, Τούρκοι κλπ) που δικαιολογεί ένα κατώτερο όριο δαπανών για την ασφάλεια.


 Για αυτούς που είναι μέσα στην φούσκα της ακραίου πλούτου που φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο (Κωστόπουλοι, Βαρδινό, Αγάπες, Λίτσες, Σωκράτηδες κλπ) δεν μπορεί να υπάρξει πιο επωφελής τρόπος να κυβερνήσουν την κοινωνία.

Αλλά επειδή είναι και ολοφάνερη η αδυναμία στην μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που έμειναν έξω από την φούσκα, άλλα χαρακτηριστικά του μαφιόζικου καθεστώτος τείνουν να συμπεριλάβουν επιθετική επαγρύπνηση (ξανά με κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις που εμπορεύονται εκδούλευση και συμβόλαια), μαζικές συλλήψεις (προληπτικές προσαγωγές, ομάδα ΔΙΑΣ, σεκιουριτάδες κλπ), συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών (τρομονόμος, κάμερες ασφαλείας κλπ) και συχνά, αν και όχι πάντα, βασανιστήρια (ζαρτινιέρες, προφυλακίσεις κλπ)".


Αν σε όλα αυτά βάλουμε και επιπλέον την περαίωση, προκύπτει το καθεστώς του Γιωργάκη.

Και όλα αυτά τα έχει γράψει η κυρία Klein από το 2007, εμείς απλώς συμπληρώσαμε τους συνειρμούς με υπαρκτά γνώριμα ονόματα και καταστάσεις.


*Από το βιβλίο της Naomi Klein,
"The Shock Doctrine" Penguin, 2007, σ. 15
Στα ελληνικά "Το δόγμα του Σοκ", Λιβάνης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου