Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ. ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΕΕΕΡΧΕΤΑΙ.

Η πείνα, ο λιμός και η αρρώστιες χτύπησαν όλες τις κοινωνικές τάξεις (εκτιμάται ότι πέθαναν 200.000 άνθρωποι) αλλά περισσότερο αυτούς που βρισκόταν στα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα, όσους δεν είχαν δικά τους περιουσιακά στοιχεία ή κοινωνικές διασυνδέσεις (οικογένεια, συγγενείς, φίλους). Θύματα ήταν:
- Οι τραυματίες και οι άρρωστοι του στρατού που πολέμησε στην Αλβανία. Αφέθηκαν στην τύχη τους και πέθαναν στα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν. Την ίδια τύχη είχαν και οι τρόφιμοι των σανατορίων, των ασύλων και των ψυχιατρείων.
- Τμήματα του στρατού (με νησιωτική καταγωγή) που αποκόπηκαν κατά την υποχώρηση και εγκλωβίστηκαν στις πόλεις χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στα νησιά τους.
- Οι πρόσφυγες από την Μ. Ασία που δεν είχαν προλάβει να συνέλθουν από τον ξεριζωμό, πλήρωσαν μεγάλο τίμημα. Έμεναν σε πρόχειρα ανθυγιεινά παραπήγματα στις προσφυγογειτονιές. Έκαναν δουλειές του ποδαριού ή δούλευαν στις βιομηχανίες και την οικοδομή. Με την οικονομική κρίση έμειναν άνεργοι χωρίς εισόδημα. Επιπλέον δεν είχαν διασυνδέσεις συγγενείς και χωριά στην ύπαιθρο για να ζητήσουν καταφύγιο και να σωθούν.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι μισθοσυντήρητοι, οι εργάτες, οι τεχνίτες, και οι μικροκαταστηματάρχες υπέφεραν γιατί δεν είχαν άλλους πόρους εκτός από το μισθό και τις συναλλαγές που έκαναν με τις δραχμές οι οποίες δεν είχαν αξία. Οι άνθρωποι αυτοί αφού ξεπούλησαν κάθε κινητό και ακίνητο περιουσιακό τους στοιχείο άρχισαν να πεθαίνουν κατά εκατοντάδες.
- Ένα μεγάλο τμήμα της προπολεμικής αστικής τάξης που δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις συνθήκες της κατοχής αφού καταστράφηκε οικονομικά ξεπουλώντας τεράστιες περιουσίες, οδηγήθηκε στο θάνατο. 

το αναδημοσιεύω από την διεύθυνση:
http://www.alfavita.gr/artra/art12_3_10_1003.php 
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΏΝ  ΤΜΉΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου